Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

...IK HOU VAN U MET HEEL MIJN HART ,zolang ik leef...
daarna geef ik het aan iemand die het hart nodig heeft

...Mijn longen ademen enkel voor jou
jij bent mijn wereldwonder
maar na mijn dood geef ik ze aan iemand
die zou sterven zonder
(uit de brochure van vzw de maakbare mens)

 


Orgaandonatie is de eerste stap in de transplantatie. Het is een van de mooiste gebaren van solidariteit, omdat het de dood overstijgt. Iedereen gaat ooit dood, dat is zeker. Maar wat is er mooier dan de verzoening van een sterfgeval met een teken van solidariteit? Je eigen dood inzetten voor het leven van anderen, dat is het unieke gebaar van orgaandonatie. Transplantatiecoördinator LUC COLENBIE kwam op 6 november een boeiende uiteenzetting geven.

Het wachten op een orgaan kan soms maanden of jaren duren.Soms is het onvermijdelijk dat patiënten overlijden alvorens een geschikt orgaan werd gevonden.Nochtans iedere Belg is automatisch donor zolang hij geen verzet heeft aangetekend. En we zijn met veel...hoe komt het dan dat er tekorten zijn?Als we u vertellen dat slechts 2% effectief "hersendood" is ,de belangrijkste factor bij orgaandonatie,wordt al snel duidelijk dat het aanbod zéér klein is.Een andere verklaring is de familieweigeringen.
Sommigen denken ik ben te oud als donor.Ook dat is een misvatting.Mensen boven de tachtig kunnen nog altijd bv lever,nieren,hoornvlies of huid doneren.Het hart zal men wel niet meer doneren maar de lever van een tachtigjarige kan gezonder zijn dan dat van een dertigjarige.Aan de hand van verhalen en belevingen van Luc konden we een beeld vormen hoe alles in zijn werk gaat.U zal begrijpen dit was een zeer interessante avond.

Tot slot nog enkele weetjes:
-het aantal patiënten op de wachtlijsten neemt toe.Vooral de wachtijd voor lever en nieren stijgt
-een niertransplantatie duurt ongeveer 3 uur
-een harttransplantatie is eenvoudiger dan een levertransplantatie
-85% van alle organen in Belgie worden ook bij een Belgische patiënt getransplanteerd

-een hart heeft slechts 4u ,longen 6 u tijd om te transplanteren 

Uiteraard is over dit thema nog veel te vertellen.Dank aan dhr Luc Colenbie. Meer info op
www.demaakbaremens.org