Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Daguitstap naar Breydel en Ronse

Woensdag 21 mei vertrokken we met 38 personen naar Gavere.In de voormiddag stond het bezoek aan Breydelham geprogrammeerd.Rond het tijdstip van 9u werden we ontvangen in de degustatieruimte .Met een bedrijfsfilm werd al gauw duidelijk dat dit bedrijf ,gestart als gewone beenhouwerij ,een familiebedrijf is met passie voor het Belgisch varkensvlees.

 

Vleeswaren Antonio – beter gekend als Breydel – is een modern en groeiend bedrijf, gespecialiseerd in het vervaardigen van ovengebakken vleeswaren en delicatessen, met als topproducten de Breydelham en het Breydelspek.

Al de producten zijn vervaardigd uit puur Belgisch varkensvlees van de hoogste kwaliteit.
De producten worden met een geheime kruidenmix bestrooid en ovengebakken in een authentieke warme luchtoven…de garantie voor een unieke smaak.

 

.

Daarna gingen we naar de fabriek.Om de hygiene te respecteren kregen we allen een gepaste outfit.Jammergenoeg mochten we binnen niet fotograferen.

Na de rondleiding mocht er geproefd worden van deze lekkernijen .Met een Valeire,een streekbiertje, erbij was het plaatje compleet.

We ronden hiermee ons bezoek af en rijden verder naar de volgende bestemming ,Ronse. In De Acte,op de grote markt, werden we ontvangen in een mooie zaal van een voormalige notariswoning .Hier werd een verzorgd 3 gangen menu opgediend.

Ondertussen 15u ,de gidsen pikken ons op voor de stadswandeling.We ontdekken verschillende verrassende steegjes en pleintjes.Het stationsgebouw stond ooit in het verleden in Brugge.Ronse heeft een rijk textielverleden,een blitsbezoek aan het MUST ,mocht dan ook niet ontbreken.

Eén oorverdovende weefmachine deed ons toch nadenken in welke omstandigheden men vroeger moest werken wanneer er dan 80 machines draaien...Thomas demonstreerde met alle voorzichtigheid de machine.Hiermee werd ons bezoek afgerond maar niet zonder nog even te verpozen op het terras van de Harmonie met een typisch Ronsisch aperitief of tripel.Tijd om naar onze laatste bestemming te vertrekken,Izegem,voor ons avondmaal.

In een landelijk kader werden we verwacht in de Eetcafé de Klare Gracht. Een boterham met keuzebeleg, rauwkost met een aardappel in de pel ,en een streekbiertje hielden de aanwezigen eventjes stil. Nadien werd er nog wat bijgepraat en keerden we tevreden richting Brugge.